Ola Pettersson undrar vad som är så svårt

Ola Pettersson undrar vad som är så svårt

I samma anda som flera tidigare inlägg skriver idag den tidigare SEK-medlemmen Ola Pettersson (som numera är chefsekonom på LO). I Expressen om Borgs tigerekonomi, sysselsättningen och vilken politik som krävs för att åtgärda problemen. Läsvärt tyckte jag, speciellt de två sista styckena.

”Politiskt är Sverige i dag i ett märkligt läge. Socialdemokraterna, det ledande oppositionspartiet, har sedan valet lidit av existentiell ångest och lagt sig på terapisoffan. Förhoppningsvis blir partiledarvalet en nystart. Vägen tillbaka för socialdemokraterna borde inte vara särskilt svår.

Det handlar om att lägga fast en politik för full sysselsättning, hög tillväxt och rättvis fördelning. Sverige är ett land med stora investeringsbehov. Vi behöver en infrastruktur som gör att människor kan ta sig till jobbet, även när det är dåligt väder. Vi behöver bostäder, så att människor kan flytta dit där jobben finns och nya växer till. Vi behöver ett utbildningsväsende som ger de kvalifikationer som krävs i en modern industri- och tjänstenation. Vi behöver arbetsmarknadsutbildningar, som hjälper människor att ta sig från branscher som krymper till branscher som växer.

Vi behöver trygghetssystem som hjälper människor vidare – och inte utförsäkrar dem för att det ser bra ut i statistiken. Hur svårt kan det vara?”

Dela