Se till att skotta!

Se till att skotta!

Daniel Waldenström skriver ett intressant inlägg på Economistas om hur otydlig ansvarsfördelning och oförmåga att se den stora bilden leder till att snöröjningen inte fungerar som den ska.

Bristande snöröjning har stora negativa effekter för samhället i from av olyckor, förseningar och allmänt missnöje. Problemet är dock att de inte är de som är ansvariga för snöröjningen som direkt får ta dessa kostnader.

Varför gör man så inte som man gjort med hustaken och låter varje enskild värd se till att snöröjningen fungerar på sin bit av trottoaren och gatan och om det inte sköts får de betala för eventuella kostnader som uppstår?

Det finns tre skäl till detta. Det första är att snöröjning har ganska tydliga skalfördelar. Med rätt utrustning kan en person snabbt röja en hel gata men om varje värd ska ut och skotta tar det längre tid. Det andra är att varje värd ska upphandla snöröjning uppstår det stora transaktionskostnader. Det sista är att det är svårt att uppskatta kostnader för förseningar och missnöje, kostnader som inte uppstår på samma sätt av snö på taken.

Lösningen ligger helt enkelt i att kommunerna tar sitt förnuft till fånga, ser den stora bilden och ser till så att snöröjningen sköts.

Dela