Republikansk skattepolitik

Republikansk skattepolitik

Det partipolitiskt obundna institutet Tax Policy Center har analyserat de republikanska presidentkandidaternas skatteförslag. De analyserade kandidaterna Mitt Romney, Rick Perry, Herman Cain och Newt Gingrich har uppenbarligen inte lyssnat på OECD och IMF eftersom samtliga vill ge stora skattelättnader till personer med de högsta inkomsterna i USA.

Herman Cain urskiljer sig genom att endast vilja sänka skatten för den högsta inkomstkvintilen, det vill säga den femtedel av befolkningen som tjänar över 119.546 dollar (ca 818.000 kr). Newt Gingrich däremot vill ge skattesänkningar åt alla, 1a kvintilen får i genomsnitt 63 dollar om året i skattesänkningar medan 5e kvintilen får 28681 dollar, en nätt skillnad på 196.000 kronor om året.

Mitt Romney framstår som återhållsam i jämförelse med övriga herrar republikanska presidentkandidater men även han vill utöka inkomstskillnaderna i USA rejält. Drygt 48.000 kronor i årliga skattesänkningar skiljer det mellan den högsta och den lägsta inkomstkvintilen i hans förslag. Totalt vill Romney göra skattesänkningar på 600 miljarder dollar. Hans skatteplan beräknas vid eventuell realisering 2015 utöka budgetunderskottet med 180 miljarder dollar.

Ser man på den högsta procenten av inkomsttagare i USA så får de enligt dessa planer mellan 560.000 -2.3 miljoner kronor i skattesänkningar, för den högsta 0,1 procenten toppar Gingrich skattesänkarligan med drygt 12 miljoner i årliga skattesänkningar.

Alla dessa siffror är beräknade genom jämförelser med dagens skatter som är tillfälligt sänkta enligt Bush Tax Cuts. Om man jämför med skattenivåerna utan denna tillfälliga skattesänkning blir skillnaderna betydligt större. En bra illustration över skillnaderna kan man se i de här diagrammen.

Följande diagram visar årliga inkomstförändringar i dollar med de föreslagna skatteplanerna. Kvintilerna är baserade på inkomstdistributionen för hela befolkningen och innehåller lika stor andel av befolkningen. Den första kvintilen är personer som tjänar upp till 19.342 dollar om året, andra kvintilgränsen är upp till 39.862 dollar, tredje 69.074 dollar, fjärde 119.546 dollar och den femte kvintilen är alla som tjänar mer än det.

 

 

 

Dela