Hanif Bali och siffertrixande del 2 (reviderad)

Hanif Bali och siffertrixande del 2 (reviderad)

Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) skrev 2012 ett inlägg med lite lustiga bilder om hur sysselsättningen förändrats under alliansens regeringstid. Denna visade sig inte ge en så korrekt bild av hur verkligheten faktiskt såg ut. Vilket vi replikerade. En nöjd Hanif Bali har nu kommit med en reviderad version där han mätt siffror mellan April 2006 och April 2014.

Vi tänkte tänkte skriva ett inlägg om alla de siffror som Hanif Bali inte redovisar som är mycket mer relevanta för att ge en fullständig bild av läget på den svenska arbetsmarknaden. Men det får bli en annan gång. Vi upptäckte nämligen att antalet sysselsatta som Hanif Bali räknat fram är felaktig.

Hanif Bali väljer att inte redovisa källa för han siffror, vilket gör att han mycket väl kan ha några andra siffror. Men SCB skriver i ett pressmeddelande att sysselsättningen för april är 4 697 900 människor. Men om man summerar Hanifs siffror får man endast 3 864 900 personer. Det är en betydande differens.

Vi har räknat på det och enligt SCB:s siffror bör kategorin 24-64 år vara omkring 3,8 miljoner 2006 och ca 4 miljoner år 2014 istället för cirka 3 och 3,2 som Hanif redovisar.

 

Så mer kritik av Hanifs siffertrixande kommer att komma i framtiden. Men tills dess kan vi nöja oss med att konstatera att dessa siffror Hanif använder sig av i alla fall inte stämmer.

Not: Hanif har ni rättat sig på sin blogg så nu kan hitta mer substansfull kritik här: Hanif Bali och Statistiken, del 3

Dela