Tankar om vårbudgeten

Tankar om vårbudgeten

I onsdags presenterade regeringen sin vårbudget. Man ska bland annat höja bensinskatten, sänka ROT-avdraget, ta bort den dyra reformen med sänkta arbetsgivaravgifter för unga, sänka taket för RUT-avdraget och ta bort det helt för bland annat läxhjälp samt höja beskattningen av investeringssparkonton och kapitalförsäkringar. Dessa pengar ska sedan användas till att exempelvis höja taket i a-kassan, höja underhållsstödet och satsningar i äldreomsorgen, förlossningsvården och utbildningsplatser.

Det är helt enkelt mycket som ska göras.

Dessa inkomstförstärkningar till statskassan är välbehövliga, eftersom staten under de senaste åren har haft ett budgetunderskott. Alla skattehöjningar och minskade avdrag har fått Magdalena Andersson att bli mycket impopulär bland borgerliga debattörer, som ju alltid blir sura när skatter ska höjas. Men något mycket viktigt att tänka på när man läser de borgerliga ledarna är anledningen till att vi måste höja skatterna – staten gick back med 74 miljarder 2014 och välfärden kommer utarmas om inget förändras.

Anders Borg lyckades göra sig mycket populär i Sverige genom att sänka skatterna, så populär att han fortsatte tills skattesänkningarna uppgick till 150 miljarder. Nu måste vi betala notan för det, och om vi i fortsättningen ska kunna ha den välfärd som vi tar för givet måste vi höja skatterna både en och två gånger.

Sverige står alltså nu i ett vägskäl, där vi kan välja att fortsätta vara en välfärdsstat eller där vi kan glida ifrån den och bli något annat. Men om vi ska välja en gemensam välfärd och ett samhälle som håller ihop framför skattesänkningar krävs det mer än det som aviseras i dagarna.

Stefan Löfven har nyligen sagt att han inte kommer röra ränteavdraget, och Magdalena Andersson har visat sig lika motvillig att återinföra fastighetsskatten. Detta bådar inte gott, vi står inför stora utmaningar på välfärdsområdet; investeringsfronten och miljön.

Vi får hoppas att regeringen visar sig villig att faktiskt finansiera den välfärd de säger de tror på, och inte bara gör detta för att plocka popularitetspoäng. För även om den här vårpropositionen är en bra start så kommer det krävas mycket mer för att vi ska nå målet – ett Sverige som håller ihop.

Detta inlägg har författats tillsammans med Elis Örjes. 

Bildkälla: Socialdemokraterna

Dela