Håller Moderaterna på att spåra ur?

Håller Moderaterna på att spåra ur?

I helgen har Moderaternas partistämma tuffat på. I fråga efter fråga har partistyrelsens ofta rimliga hållning blivit överkörd av medlemmarnas betydligt mer radiala sinnelag. Efter att Moderaterna tydligt tagit ansvar för Sverige under Reinfeldts tid verkar partiet ritat upp en annan färdriktning under Anna Kinberg Batra.

Under Reinfeldt såg Moderaterna till att värna om grunderna i den svenska arbetsrätten, men nu har stämman beslutat att helt vända om. En överkörd partistyrelse fick se att “Moderaterna [ska] verkar för att reformera Lagen om anställningsskydd”, heter det enligt den nya linjen.

Moderaterna är numera för att tillfälliga uppehållstillstånd ska vara normen för de som anländer till Sverige av egen hand. Detta är en återgång till de regler som gällde innan 90-talet. [DN]

Vad gäller lag och ordning har Moderaterna tagit i med hårdhandskarna och ställt sig bakom ett förslag att kommuner ska få förbjuda tiggeri om det är ett hot mot den allmänna ordningen. [SR]

Inte ens Systembolaget gick säkert för Moderatstämman. Stämman beslutade även att partiet ska se över hur monopolet ska avvecklas samt att det ska bli möjligt med gårdsförsäljning av öl och vin med mera. [Motion 96-98]

Urholkad arbetsrätt, hårdare tag mot fattiga och flyktingar är ingredienser i traditionell konservativ politik. Huruvida tåget Moderaterna verkligen har bytt färdriktning, håller på att spåra ur eller om man tagit en oväntat stickspår är fortfarande oklart. Vi hoppas att partiet stannar till i mer progressiva trakter men i mellantiden ställer vi samma fråga som Kristian Luuk: ”vart är vi påväg?”

Dela