Bron till andra sidan sundet

Bron till andra sidan sundet

Jag flyttade jag upp till Stockholm efter gymnasiet för att börja plugga på Handels. Med Malmö som hemstad har storstaden Köpenhamn alltid varit nära.  På gymnasiet läste jag allt från ekonomi, matematik och samhällsvetenskap men även danska. Danskan förvånar många, det är ett språk som få ser någon poäng med att läsa.

Ja, varför i allfridens namn gjorde jag det? Läste jag verkligen tre år för ingenting? Nej, det skulle jag absolut inte vilja säga.

Det kan vara svårt att förstå hur mycket denna bro påverkar Öresundsregionen; varje dag pendlar över 15 000 människor över sundet, att stänga bron en dag skulle kosta svenska export 1 miljard kronor. För att jämföra med Stockholm är det som att stänga av pendeln och ta bort några tunnelbanestationer.

På andra sidan sundet finns för mig och många andra boende i Malmö släkt, vänner och framtidsmöjligheter. Utan Köpenhamn är Malmö och Skåne inte ens en lite prick på världskartan. Men tillsammans bildas bildas regionen Storköpenhamn; där över 3,9 miljoner människor bor och arbetar. Regionen har bland annat dragit till sig stora internationella företag så som IBM och Apple. Tack vare förbindelsen med Köpenhamn och närheten till Skandinaviens största flygplats har regionen exploderat med mängder och framtidsmöjligheter.

Den 1 juni 2000 öppnades en bro som skulle öka integrationen mellan de två nationerna men även sammanlänka Sverige med resten av Europa. Idag den 4 januari införs ökade gränskontroller. För två veckor sedan stängdes tågtrafiken på Kastrup flygplats. Ett stängsel byggdes. Ett stängsel avsett för att stoppa människor i nöd, ett stängsel som kommer minska integration och främja fientlighet.

Brons uppgift är att skapa en gemensam region där båda städerna kan växa och utvecklas tillsammans. Idag är regionen så sammankopplad och det går inte att leva utan den andra. Genom att införa gränskontroller stoppar vi denna integrationen, motverkar en växande region och strandar tusentals människor i nöd.

Dela