Att prata om sex är enda sättet att bekämpa Zika!

Att prata om sex är enda sättet att bekämpa Zika!

Brasilien, Colombia, Panama med flera måste snabbt lägga om sin sexualpolitisk, om inte så riskerar flera tusentals barn att födas med kraftiga hjärnskador.

Zikaviruset, ett virus som kan ge nyfödda barn hjärnskador, sprider sig i Syd- och Centralamerika och finns nu i 22 länder. Detta ställer krav på många konservativa länder att snabbt ändra sin syn på preventivmedel, om inte riskeras flera tusentals barn att födas med hjärnskador.

Sedan oktober förra året har totalt har 4000 barn fötts med hjärnskador bara i Brasilien på grund av viruset. Läget är så allvarligt att hälsoministern sagt att landet håller på att förlora kampen mot viruset.

I nuläget saknas vaccin mot viruset, vilket lett till att regeringar i Sydamerika har rekommenderat kvinnor att helt enkelt undvika graviditeter. Samtidigt uppskattas att över hälften av alla graviditeter i Sydamerika är oplanerade på grund av en bristande tillgång på sexualundervisning och preventivmedel.

Att rekommendera kvinnor att inte få barn men samtidigt inte ge kvinnorna tillgång till preventivmedel är lönlöst. Barnafödandet går inte ned bara för att politikerna säger åt kvinnor att inte föda barn.

 

Se mer:
http://www.economist.com/blogs/economist-explains/2016/02/economist-explains-3
http://www.economist.com/news/americas/21689618-fearsome-outbreak-has-triggered-debate-about-birth-control-breed-or-not-breed

 

Dela