Lagligt, rätt och riktigt, men ändå fel?

Lagligt, rätt och riktigt, men ändå fel?

Media och borgerligheten försöker utmåla ett scenario där försvarsministern fått tillgång till en lägenhet på ett felaktigt, förljuget och otillbörligt sätt. Detta drev är inget annat än ett luftslott kring en händelse där allt gått rätt och riktigt till.

Utrikesminister Margot Wallström och nu senast försvarsminister Peter Hultqvist har anklagats i media för att ha fått tillgång till en hyreslägenhet. Journalisternas vinkel har varit tydlig: en pamp inom arbetarrörelsen har tillskansat sig en otillbörlig förmån. Denna bild har sedan förstärkts av borgerliga debattörer på sociala medier.

Det finns flera problem kring vinkeln som media valt att anlägga. För det första är hyresrätter inget man får, det är en affärstransaktion. I Sverige har vi egendomsrätt som innebär att hyresvärden själva får välja vem som hen ska hyra ut till, precis som att en bostadsrättsägare får sälja sin bostad till vilken person ägaren önskar. Drevet mot Hultkvist är att göra en höna av en fjäder. En fjäder som hittats på för att skapa ett drev mot en socialdemokratisk minister som inte begått några som helst fel.

Hyreskontrakten är helt lagliga och i fallet med Hultqvist är det till och med så att före detta finansminister Anders Borg hyrde en likadan lägenhet 2007 till 2009 av samma hyresvärd. Det var då inget problem och borde inte vara det nu heller.

Militärhögskolans bostadsstiftelse, MHS-Bostäder, som äger lägenheterna, tillåter uthyrning till ”försvarsanställda”. Av någon anledning har fler medier valt att tolka fallet med Hultkvist som att detta skulle bara gälla anställda vid myndigheten Försvarsmakten.

Att det odefinierade begreppet försvarsanställd inte skulle gälla för försvarets högsta chef men några år tidigare för en finansminister visar hur absurt drevet mot försvarsministern är.

Däremot kan det finnas ett moraliskt perspektiv på detta. Är det rimligt att vissa lätt ska få tillgång till bostäder medan andra står i åratal i bostadskö? Oavsett åsikt är det ju onekligen inte Hultqvist ansvar att den svenska bostadsmarknaden lider av stora problem. Dessutom vore det en märklig ordning om försvarsministern inte skulle kunna delta i regeringssammanträdena för att han inte kunde bo i Stockholm.

Dela